Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (  által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. A Dr. Kosárka József Emlékdíj nyertese az egri St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet.

Ez már a nyolcadik alkalom volt

Az elmúlt öt évjáratban készített száraz és félszáraz borokat ízlelték, és megalkották a legjobbnak ítélt fehér- és vörösborok Super 12 listáját. Folyamatosan rostálódtak a borok, végül kialakult a tizenkét fehérbor és tizenkét vörösbor mezőnye. Ezek közül december végén, Budapesten rendezett vakkóstolón választotta ki a tagság a Magyar Bor Nagydíj 2023 nyerteseit.

A díj történetében először adott nagydíjas bort a Balatonfüred-Csopaki borvidék. 

A Badacsonyi borvidék már többször is szerepelt a legjobbak között, de most először történt, hogy nem fehér-, hanem vörösborral vitte el a nagydíjat, és az is először fordul elő, hogy mindkét díjazott borászat a Balaton borrégióban működik.

A 2023-as Super 12 listákon ezúttal 13 magyar borvidék képviselteti magát: a legtöbb borral Eger és Szekszárd (4-4), valamint Villány és Balatonfüred-Csopak (3-3).

Super TOP 12 (vörös)

  • ESZTERBAUER Grand 2017, Szekszárd
  • SEBESTYÉN Iván Bikavér 2019, Szekszárd
  • TAKLER Szenta-hegyi Cabernet Franc 2018, Szekszárd
  • VESZTERGOMBI Alpha 2017, Szekszárd

 A díjakat 2024 első negyedévében adják át Budapesten.
 
(fotó: illusztráció, pixabay)