Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Nekünk tócsni!

Szekszárdon tócsni, de ahány hely, annyi neve van ennek a krumplis finomságnak!

 Összegyűjtöttünk párat, csoda elnevezésekkel találkozhatunk!! 

Bandurákbereberéberétberhebramborákcicedlicicegeenge-mengegörhönyhadi rántottaharulahuláblekremzlikrumplibaba, krumplimálékrumpliprószalapcsánkalapotyalapotykalapsilepcsánkalepkepotyimackómacokmatutkanyist, picskedli, plácki, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike, taccstócsitoksa) reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. A legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka név után a legelterjedtebb.

Többhelyütt a tócsni és lapcsánka közt különbséget tesznek, mert bár a tésztájuk azonos, a sütésük már eltérő. Míg a tócsnit serpenyőben mint palacsintát zsiradék nélkül sütik, addig a lapcsánkát bő olajban, lángos gyanánt készítik. Alapreceptje a legszegényesebb időket idézi, ám a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.

Nekünk mindegy, hogy hívják, minden formában imádjuk!

Íme néhány recept, jó étvágyat hozzá!

Csípős tócsni

Hozzávalók

A tócsnihoz

A sütéshez

Elkészítés

A tócsnihoz

  1. A nyers krumlit meghámozzuk és kislyukú reszelőn lereszeljük.
  2. A hagymát apró kockákra vágjuk, 2 evőkanál olajon megdinszteljük.
  3. A petrezselyemzöldet felaprítjuk.
  4. Az összes hozzávalót elkeverjük a reszelt krumplival, a liszt kivételével.
  5. A lisztet kanalanként fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg nokedlitészta sűrűségű nem lesz.
  6. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és kb. 2-2 evőkanálnyit teszünk a masszából az olajba, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.

Cukkinis tócsni

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  2. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, összekeverjük a cukkinivel, és megsózzuk.
  3. Pár perc után kinyomkodjuk, és hozzátesszük a fűszereket, fokhagymát préselve, tojást, lisztet, fakanállal összekeverjük.
  4. Serpenyőbe kevés olajat teszünk, felforrósítjuk, majd kb. 1 ek masszát teszünk a serpenyőbe, a kanállal laposra nyomjuk kb. egy fél tenyérnyire, majd mindkét oldalát pirosra sütjük.