Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mindent bevetett egy katás festő és mázoló, hogy ne derüljön ki, hogy az adózási szabályokat megkerülve vállalta egy épület generálkivitelezési munkálatait.

Egy festő és mázoló egyéni vállalkozó bejelentette az adóhatóságnak tevékenysége szünetelését, Nyilatkozata szerint bevétele 12 millió forint, azaz az alanyi adómentesség választására jogosító, és a katás adózókra irányadó értékhatár alatt maradt.

Erre rácáfolt a bankszámla

Az odaérkező összegek ugyanis lényegesen meghaladták az adómentesség értékhatárát.

 

A revizorok a vállalkozó tevékenységének feltérképezésére adatot gyűjtöttek és jogkövetési vizsgálatot végeztek, ami kellő alapot adott egy átfogó, valamennyi adókötelezettséget és adót vizsgáló ellenőrzéshez.

Fény derült a kivitelező és a megrendelő megtévesztő manőverére. Azt a látszatot próbálták kelteni az ellenőrzés alatt benyújtott dokumentumokkal, hogy a beruházást nem is az egyéni vállalkozó, hanem egy kényszertörlés alatt álló harmadik fél végezte el. A bemutatott szerződésen és számlákon viszont a vállalkozóhoz köthető számlaszám szerepelt a harmadik fél adatai között. A vállalkozó azzal védekezett, hogy a bevétel nem az ő vállalkozásáé, így az adófizetés sem őt terheli.

Mindeközben a munka megrendelője úgy gondolta, hogy a kényszertörlés alatt álló társaság számláján szereplő összeg áfatartalmát visszaigényli, ezzel igazolva a harmadik fél hitelességét az ügyletben.

A kiszabott összeg 35 millió

A kiutalásra nem került sor, mert a NAV munkatársai bizonyították, hogy a kérdéses harmadik vállalkozás nem végezhette el a munkákat, hiszen sem alkalmazottai, sem eszközei nem voltak hozzá. A megrendelő nem várta meg az ellenőrzés következő lépését, önként mondott le az áfa-visszaigényléséről, és javította bevallásait.

A vállalkozó kénytelen volt megfizetni az adóhiányt, a késedelmi pótlékot és a kiszabott bírságot is, ami csaknem 35 millió forintot tett ki.