1 év

Karmesterek jelentkezését várják a második Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyre, amelyet augusztus 20-tól 28-ig rendeznek Debrecenben. AZ idei év rendhagyónak ígérkezik, hiszen a résztvevők nemcsak zenekari darabokat, hanem számos oratórium- és operarészletet is vezényelni fognak. Február 28-ig lehet nevezni.

A középpontban Kodály Zoltán idén száz éve komponált remekműve, a Psalmus Hungaricus áll.

A szervező is "kerekedik"

A verseny rendezője a százéves Kodály Filharmonikus Zenekar, a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales, valamint a Papageno. A versenyt változó kategóriában hirdetik, tavaly a vonósok mérték össze tudásukat. Akkor öt kontinens 43 országának kétszáz fiatal muzsikusa nevezett. A viadalt  a 18 éves spanyol csellista, Carlos Vidal nyerte.

Kiket várnak?

Bármilyen nemzetiségű karmester nevezhet, aki 1988. augusztus 20. és 2002. augusztus 20. között született. A videós előválogatót követően három fordulóban mérik össze tudásukat a versenyzők a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus Debrecen partnereként. 

Az első fordulóban 15, a másodikban 30 perc áll a karmesterek rendelkezésére a zsűri által meghatározott program előadására. 

A zsűri kiválasztja a 12 legjobb produkciót. A második fordulób után marad a legígéretesebb hat. A döntősök mindegyike a százéves Psalmus Hungaricust vezényli.

(fotó: illusztráció, pixabay)