2 hónap

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vízimadár-védelmi Szakosztálya március 29. és április 1. között immáron harmadik alkalommal hirdeti meg a hazánkban tavasszal átvonuló nagy godák országos szinkronszámlálását. Ha van rá időd és lehetőséged, akkor ebben a pár napban látogass el egy sekély vizű, a nagy godák számára alkalmas vizes élőhelyre. 

A nagy goda állománya drasztikusan csökken

Az elmúlt egy-két évtizedben jelentőssé vált a csökkenésük. 

Nem csak a költőállomány tűnik el az egyre kevesebb alkalmas élőhely miatt, de az átvonuló sokezres godacsapatok látványa is egyre ritkább napjainkra.  A Vonuló Vízimadár Monitoring nem tudta megfelelően lefedni hazánk fő pihenő- és táplálkozóhelyeit, ezért is nagyon fontos adatokat hozhat a számlálás. A nagy goda vonulási csúcsa nagyjából április elejére esik, ilyenkor található a legtöbb madár egyszerre a Kárpát-medencében a tavaszi vonulás során. 

Ekkor jellemzően a szikes tavakat, a pusztai vízállásokat, a belvízfoltokat és a lecsapolt halastavakat keresik fel tömegesen. 

Az adatközlés legegyszerűbb módja, ha a megfigyeléseket a Madáratlasz Program (MAP) internetes adatbázisába töltöd fel. Amennyiben valaki nem rendelkezik hozzáféréssel e felületekhez, megfigyelési adatait a Vízimadár-védelmi Szakosztály elektronikus címére (vvsz@mme.hu) is elküldheti. 

(forrás, fotó: mme.hu/Csibrány Balázs)