Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Oscar-díjas amerikai színész, Tom Hanks képmását engedély nélkül használták felvegy fogászati biztosítás reklámozásához, írja a Guardian.

https://www.instagram.com/p/Cx2MsH9rt7q/?utm_source=ig_embed&ig_rid=ec662d92-bf72-4f13-8f69-9f4a2be9222a
A fent látható posztot a valódi Tom Hanks posztolta saját Instagram-oldalára, de arról nem írt, hogy tett-e bármilyen jogi lépést az ügyben.

A színész számára nem ismeretlenek az AI és Deepfake technológiák, hiszen a Polar Expressz című filmben öt különböző karaktert is ő játszott el, valamint a 2022-es Az ember, akit Ottónak hívnak című filmben is digitálisan megfiatalították.

Hanks már áprilisban arról beszélt Adam Buxton podcastjában, hogy számít az AI egyre intenzívebb elterjedésére. A nem sokkal később kezdődött amerikai színészsztrájk egyik motivációja is az volt, hogy az AI-visszaélések ellen az aktorok közösen lépjenek fel. Most, hogy az írókkal sikerült megegyezni, várhatóan a színészek is elérhetik céljaikat.

Hollywooddal ellentétben Bollywoodban már sikert ért el hasonló témában a Gettómilliomosból is ismert Anil Kapoor, aki Új-Delhi bíróságára vitte el az ügyét, írta szintén a Guardian.

A színész 16 különböző vádlottal szemben érte el, hogy ne használhassák fel a nevét, képmását, hangját vagy a hasonlóságát bármilyen formában, beleértve az AI-alapú eszközöket. Kapoor a Varietynek adott interjújában elmondta, hogy nem csak saját maga miatt határozta el, hogy végigviszi az esetet, hanem családja miatt is, akik a halála után a jogdíjakat fogják kapni, de színésztársai is tanulhatnak az esetéből. Képmása mellett elhíresült “jhakaas” (magyarul: “fantasztikus”) mondását is levédette, amit az 1985-ös Yudh-ban használt először.