Ahol bármily hihetetlen, de -64,4°C fokot is mértek már? Mindjárt kiderül. Ahogy az is, hogy még ennél is van hidegebb. De előtte még egy ennél bizarabb érték. 

„A Föld leghidegebb pontján, a lakatlan Antarktisz Fuji kupola nevű gigászi jégképződményénél -93,2°C fokot is mértek már.”

De vajon hol van a világ leghidegebb városa?

Nos, ha útra kelnél, akkor Oroszországig kell utaznod. Annak is szibériai területére. 

A világ leghidegebb városa Jakutszk, ahol a legalacsonyabb hőmérsékletet 1891. február 5-én regisztrálták, ekkor -64,4°C-ot mértek.

Januárban négy óra napsütésnek örülhetnek az ott élők, az átlagos legalacsonyabb hőmérséklet pedig -42°C. S hogy mennyien élnek itt? Nem is kevesen. A népességi adatok szerint sokkal többen, mint Magyarország legnagyobb városában, Debrecenben. Összesen 355 ezren.

A nyarak meglehetősen melegek

A júliusi átlaghőmérséklet eléri a 26°C-ot, ez melegebb, mint a magyarországi ugyanebben a hónapban. Mivel a téli hónapokban a talaj több száz méter mélyen állandóan fagyott, sok ház betoncölöpökre épül. Számunkra szinte elképzelhetetlen ott az élet, ahol a szempillák az utcán szó szerint megfagynak. A helyi egyetem az újonnan érkező hallgatóknak például ezt tanácsolja:

„Prémes sapkát, gyapjúsálat, hosszú bundát, vastag filctalpú, rénszarvasprémes csizmát húzzatok. És arra biztatja az újonnan érkező diákokat, hogy ilyenkor töltsék az időt a város valamelyik múzeumában vagy színházában. A fő látnivalók közé tartozik a Természettudományi Múzeum, az Egyetemi Régészeti és Néprajzi Múzeum, a Mamut Múzeum és a Szépművészeti Múzeum.”

Gazdag a kulturális élet

Az egyetem honlapja szerint Jakutszkban élénk kulturális élet zajlik. Egész évben láthatók előadások az Operában, a Balett Színházban, a Szahában és az Orosz Dráma Színházban is. A Táncszínházban néptánc előadásokat élvezhetnek az itt élők.
Télen gyakran annyira lehűl a levegő, hogy a házakból, az emberekből és az autókból kipárolgó gőz nem tud felszállni. Ilyenkor jégköd borítja a modern magas épületekből, szovjet időkből származó lakótömbökből és régi faházakból álló várost.

A gyémántváros

Nem véletlenül, hiszen az ott élő munkaerő legnagyobb része az Alrosa nevű cégnek dolgozik, amely egy gyémántbányát üzemeltet. A város fő exportcikkei közé tartozik a gyémánt és a szén.

Jakutszknál is létezik hidegebb lakott település, amely szintén Szibériában található. Ez pedig Ojmjakon faluja. A mért legalacsonyabb hőmérséklet rekordja: -71,2 °C.

Ojmjakonban olyan hideg van, hogy a kint parkoló autóknak folyamatosan járatni kell a motorját, különben nem indulnak újra.

(Forrás: BBC Science Focus, CNN, North-Eastern Federal University in Yakutsk)