Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Számos ember alszik együtt minden nap a házi kedvenceivel. Megértjük, hiszen aranyosak és puhák, de vajon tényleg jól teszik, hogy egy ágyban hajtják álomra a fejüket a kedvencükkel?

Stresszoldás

A kutyával, macskával alvás általában a gyerekek és az egyedül élő emberek esetén gyakori. Megnyugtató ugyanis számukra a kiskedvenc közelsége; van pszichológus, aki szerint egyértelműen a gyerekkori plüss-élményre vezethető vissza ez a szokás. A vizsgálatok szerint a gazdik, akik együtt alszanak a kutyájukkal, macskájukkal, kevésbé stresszesek, és a vérnyomásuk is alacsonyabb

Ki az úr a háznál?

Az állat alapvetően tudja, hogy a hálószoba és az ágy nem az ő territóriuma. De ha megengedjük, hogy mellénk bújjon, ezt a határt mi felszámoljuk. Ha viszont velünk alszik, ez a határ el fog mosódni. Kutyák esetében a falkavezér-kutya felállást az együtt alvós metódusban egyértelműen felejtsük el!

Allergia kialakulása

Az állat szőre, hámdarabjai rákerülnek az ágyneműre, ne adj’ isten a párnára és a lepedőre, amit a gazdi éjszaka szépen belélegez – és már kész is az allergia. Az állatok ráadásul nyugtalanabbul alszanak, mint az ember, számolni kell azzal is, hogy romlik az alvásminőségünk.