Paula Hawkins Lassan izzó tűz című könyvének már a borítója is fantasztikus. Az elbeszélés főszereplői Laura – egy sajnálatraméltó, furcsa fiatal lány, Carla – egy gazdag, arrogáns nő és a “minden lében kanál” Miriam. A cselekmény előrehaladtával szép lassan kibontakozik előttünk az életük, a múltjuk, az események, melyek ilyenné formálták őket. A mű elején holtan találnak egy férfit, akihez mindhármuknak valamilyen szinten köze van, ráadásul ők látták utoljára élve a fiatalembert.

Több szempont alapján ábrázolja a történetet

Egy narrátor által nem csak a főszereplők, hanem más karakterek gondolataival, cselekedeteivel is megismerkedhetünk, melyek nem csak a gyilkosság megoldása szempontjából fontos információk, hanem általuk régi titkok is felszínre kerülnek. A szerző pedig, hogy még egy kicsit csavarjon a sztorin, a könyv a könyvben írói eszközével is élt.

Őszintén szólva rendkívül nehéz volt úgy írnom erről a könyvről, hogy ne spoilerezzem el az egészet, mert minden történésnek, kimondott szónak jelentősége van, minden mindennel összefügg. Egy lassan épülő lélektani történet, melyben egy percig sem lehetünk biztosak az elkövető személyében. Nekem végig az járt a fejemben, hogy vajon melyik szereplőre vonatkozik a könyv címe, ki lesz az, akinél végül annyira betelt a pohár, hogy meggyilkolt valakit.

Zseniális kirakós

Ne egy nyomozós krimire számítsunk, amikor kezünkbe vesszük ezt a regényt, inkább egyfajta kirakósra, melynek a darabjait nekünk kell a helyére illesztenünk az elbeszélés olvasása közben. Engem pont ez fogott meg leginkább a Lassan izzó tűzben, pont ezért tartom letehetetlen műnek.

Azoknak ajánlanám, akiknek van ideje olvasni megszakítás nélkül, illetve elgondolkodni a könyvön.