Ha karácsony, akkor mézeskalács, ha pedig mézeskalács, akkor nyilván nem szeretnénk, hogy beletörjön a fogunk, amikor beleharapunk. Ezért is terjedt el az a hagyomány, hogy sütés után tegyük fémdobozba és rakjunk mellé egy fél almát. De nem muszáj trükközni, megsüthetjük úgy, hogy egyből puha legyen és az is maradjon a mézeskalács. Megosztunk egy alap receptet és a vegánokra is gondoltunk!

Alapszabály puha mézeskalácshoz
Az egyik legfontosabb szabály, ami nélkül soha nem lesz puha mézeskalácsod: nagyon figyelj a sütési időre, mert könnyen túlsül a mézeskalács, és akkor mindegy, milyen összetevőkből, hogyan készült, kőkemény süti lesz belőle.

Puha bögrés mézeskalács
Hozzávalók:
•    1 bögre szobahőmérsékletű vaj
•    1 bögre kristálycukor
•    1 tojás
•    1 bögre méz
•    2 evőkanál fehér ecet
•    5 bögre liszt
•    1,5 teáskanál szódabikarbóna
•    0,5 teáskanál só
•    2 teáskanál őrölt gyömbér
•    1 teáskanál őrölt fahéj
•    1 teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítése:
A vajat habosra verjük 3 perc alatt, fokozatosan adagoljuk bele a cukrot, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet és az ecetet. Átszitáljuk az összes száraz hozzávalót egy tálba, majd apránként adagolva összekeverjük a nedves hozzávalókkal. A tésztát két darabra osztjuk, mindkét tésztagombócot fóliába tekerjük és a hűtőbe tesszük 30-90 percre. Amikor a tészta kihűlt, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk belőle a kívánt formákat. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a mézeskalácsokat és 9-11 perc alatt készre sütjük. A  tepsin hagyjuk 5 percig hűlni, majd áttesszük hűtőrácsra, hűlés után pedig díszítjük cukormázzal a mézeskalácsokat.

Vegán mézeskalács
Hozzávalók:
•    1,5 bögre liszt
•    1 teáskanál sütőpor
•    1 teáskanál őrölt fahéj
•    0,5 teáskanál szódabikarbóna
•    0,5 teáskanál őrölt gyömbér
•    0,5 teáskanál őrölt szegfűbors
•    0,5 bögre szobahőmérsékletű kókuszolaj
•    100 ml melasz
•    0,5 bögre cukor
•    1 teáskanál vanília kivonat
•    só

Elkészítése:
Szitáljuk át a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát, a gyömbért, a szegfűborsot és a sót egy tálba. A kókuszolajat, a melaszt és a cukrot egy külön tálban habverővel közepes sebességgel jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot. Alaposan kavarjuk össze a lisztkeverékkel, míg egy ragacsos tésztát nem kapunk. Csomagoljuk a tésztát fóliába, és hűtsük 2 órán át.
Amikor készen áll a tészta a sütésre, melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Béleljünk ki 2 tespsit sütőpapírral. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra és vágjuk a tésztát a kívánt formákra, szükség szerint lisztbe mártva a sütikiszúrókat, hogy ne ragadjanak a tésztához, majd helyezzük a mézeskalácsokat az előkészített tepsikre. Süssük az előmelegített sütőben 8-10 percig. Rövid ideig hűtsük a tepsiken, majd tegyük át a vegán mézeskalácsokat egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.