Szekszárd felett gyakran látni hőlégballonokat. A város lakói már színük szerint ismerik a sárgát és a kéket… a két örök mesét adót. Hangulatossá teszik a mindennapokat. De, te tudtad például az alábbiakat?

A Franciaországban, Annonay városában született Montgolfier fivérek voltak az első működő ballon feltalálói.

Joseph és Jacques Montgolfier papírgyár tulajdonosok voltak, akik papírból és szövetből készült „zacskók” reptetésével kísérleteztek. Amikor a fivérek lángot tartottak a zacskó szájához, akkor a zacskó megtelt meleg levegővel és felrepült. Így a Montgolfier fivérek építettek egy hatalmas papírral bélelt selyem ballont, melyet 1783. június 4-én mutattak be Annonay piacterén. A ballonjuk, melyet a Montgolfier-nek hívtak, becslések szerint 1600 – 2000 méterre emelkedett.

Úgy tervezték, hogy az első pilóták halálraítéltek lesznek

Az első hőlégballonos repülésnek amikor eljött az ideje, XVI. Lajos francia uralkodó nem akart felelősséget vállalni az esetleges halálesetekért. Úgy gondolta, hogy mivel az elítélt bűnözők úgyis meghalnak, repítsék őket először a ballonnal. Természetesen ez a vad ötlet nem ment át a szakértőkön, ehelyett a tudós Jean-François Pilâtre De Rozier-t és az arisztokrata François Laurent d'Arlandes-t választották a léggömb reptetéséhez. 1783. november 21-én a két férfi elsőként repült csaknem 20 percig ezzel a különleges szerkezettel.

A pezsgőzéssel a gazdákat akarták megnyugtatni 

A hőlégballonozás gyorsan vált a gazdag emberek hóbortjává. A francia arisztokrácia hamarosan arra is ráeszmélt, hogy a helyi gazdák nem nagyon szerették, ha az előkelő emberek a földjükön landoltak hatalmas „lufijaikkal”. Az arisztokrácia szerint a parasztok féltek, hogy a hőlégballonok tönkre teszik a termésüket. A megnyugtatásként szolgáló pezsgőkínálás akkor elsimította a dolgokat, és általa hagyomány született.