Szekszárdiaknak ismerős látvány a ballonok repülése. Sós Mihály, repülő-gépészmérnök megalapította Őcsényben az első magyar Ballonmúzeumot, és Szekszárdon is gyártott nem egy hőlégballont.

De vajon hogy indult az ő élete?

Egy somogyi faluban, Kutason született és élte a kisgyermekkorát. Gépipari technikumot végzett Kaposvárott, és a Budapesti Műszaki Egyetemen lett belőle gépészmérnök. Így is kezdett el dolgozni Kaposvárott egy gyárban. Nagyon ambiciózus volt az első munkahelyén, de a sikeres fejlesztéseit nem díjazták, így amint lehetett, továbbállt.

Szekszárdra került végül

A sors szeszélye sodorta a kaposújlaki repülőtérre, ahol szakterületet váltott, és visszatérve a BME-re, repülőgépészeti szakmérnök lett. Nagysikerű projektje volt itt az AN-2 típusú mezőgazdasági repülőgépek nagyjavításának megtervezése, ahol megcsillogtathatta minden szakmai tudását. Ezért is bízták rá a MÉM Repülőgépes Szolgálat őcsényi repülőterén egy helikopterjavító egység megszervezését és vezetését. Így került végleg Tolnába. Szekszárdon alapított családot. Akkoriban indult virágzásnak az Őcsényi Szakmai Hőlégballon Találkozó, ennek a szervezésébe is belecsöppent.

Saját céget alapított

A nulláról indíthatta az új családi céget, a Sós és Társa Kft.-t, amit később Sósballonra változtattak. Jogász felesége szerencsére rengeteget segített, mert sok céges hercehurca volt. A céget időközben Szekszárdra költöztette. 

 

Kép: bixabay.com