Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Elképzelhető, hogy a munkáltatók kötelezővé tehetik az oltást

Rendkívüli kormányinfót tart Gulyás Gergely szerdán, ugyanis a kormányülést is kedden tartották. 

A negyedik koronavírus hullám más lesz, mint az első három, mondta Gulyás Gergely. Ha az oltás működik, akkor az ország is működni fog, ezért nem terveznek lezárásokat hazánkban. Négyszázezer 60 év feletti ember van, aki nem kapott oltást hazánkban. A miniszter szerint a kormány továbbra is hangúlyozottan felhívja a figyelmet arra, hogy különösen a súlyos beteg emberek esetében akár végzetes is lehet a vírus. 

Gulyás Gergely kiemelte: a magyar statisztika szigorú, így bekerülnek olyanok is, akik nem közvetlenül a koronavírusba haltak bele, de a halál pillanatában pozitívak voltak a fertőzésre.

A kormány arra számít, hogy növekedni fognak a számok, de elmarad a kórházba kerülők száma arányában a fertőzöttekétől. Kezdeményezik azt is, hogy a veszélyhelyzetet január 1-ig meghosszabbítják.

Egyeztetés kezdődött arról a munkáltatókkal, hogy lehetőség legyen-e munkavégzéshez kötelezővé tenni az oltást. Döntés ugyanakkor ebben a kérdésben nincs. 

Ha a 12 év alattiak számára is lesz elérhető Pfizer oltóanyag, akkor abból Magyarország is fog beszerezni. 

Elkezdődött az egyeztetés a 200.000 forintos minimálbérről, mondta Gulyás Gergely. A munkavállalókkal és a munkáltatókkal is elkezdődtek az egyeztetések hogy lehet ezt bevezetni januártól. 

Különbség van a beoltottak és oltatlanok között, ebből adódnak a jelenlegi szabályok, mondta újságírói kérdésre a miniszter. Ugyanakkor a további korlátozásokkal szeretne várni a kormány ameddig lehet. 

1250 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket tegnap az állam. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a magyar gazdaság érdeke az, hogy az uniós projektek előfinanszírozása biztosított legyen.