Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ez fájhat: sokak számára nem lesz szimpatikus az új törvény

Vitaminkészítményt és étrendkiegészítőt igen, gyógyszert már nem lehet 2022-től házhoz szállítani, írja a Világgazdaság. 

Az országgyűlés által elfogadott, a gyógyszerek házhozszállítását tiltó törvény hátrányos a lakosság és a gyógyszertárak szempontjából egyaránt. Erről Marjai Tamás a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója beszélt a lapnak. Hozzátette: a rendelkezés egy olyan szolgáltatást lehetetlenít el, amelynek népszerűsége az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jövő januártól vitamint, étrendkiegészítőt továbbra is lehet majd házhoz rendelni, de fájdalomcsillapítót vagy megfázás elleni készítményt már nem. Kaló Tamás a PHOENIX Pharma Zrt. vezérigazgatója úgy látja, a gyógyszerek házhozszállításának tiltása bumeráng hatást fog kiváltani, hiszen a lakosság részéről az igény nem fog megszűnni, és előtérbe kerülhetnek az interneten elérhető nem biztonságos termékek.

Magyarországon a gyógyszerek házhozszállítása évente 5 milliárd forint forgalmat generál. 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban azok veszik igénybe az online szolgáltatásokat, akik nem szeretnek gyógyszertárba menni, mert félnek attól, hogy betegséget kapnak el, vagy adnak át. A lehetőség a kisebb településeken élőknek jelentősen megkönnyítette az életét, mert így egy-egy termékért nem kellett messzire, több órát utazni.   

Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke közölte: a törvénymódosításra azért volt szükség, mert a jelenleg érvényben lévő jogszabály elavult és zavaros. Mint fogalmazott, az utóbbi időben nőtt a szabálytalan gyakorlatok száma, amelyek veszélyeztetik a gyógyszerbiztonságot, a betegek jogait és adatvédelmi kockázatot is jelentenek. 

A cikk ugyanakkor kitér arra is, hogy nem régen hozták létre a Szimpatika webteret, a gyógyszertárak számára kifejlesztett online platformot, melyhez már 40 patika csatlakozott. A WebTér mindkét gyógyszerkiadási módszerre felkészült: a csomagküldésre és a patikai átvételre is.