Az alföldi pusztákhoz kötődő homoki gyíkot választották

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya minden második évben kiválasztja az év hüllőjét, a köztes években pedig az év kétéltűi kapnak helyet. Idén Magyarország egyik legkevésbé közismert, de talán az egyik legszebb gyíkját, a Homoki gyíkot választották.

„Bár vannak, akik vitatnák elsőbbségét a zöld gyíkkal szemben, a homoki gyík talán a legszebb, egzotikus színezetű gyíkfajunk. A homoki gyík testhossza mindössze 6-8 centiméter, a farka viszont a testhossz kétszeresét is elérheti. A hímek hátának közepén világoszöld sáv fut végig, amely a nászidőszakban élénkebb, később sötétebbé válik. A zöld sávot mindkét oldalon egy-egy barna, a szélein csipkézett, a testoldal felső részét is magában foglaló sáv határolja.” – írja szerdai közleményében az MME.

Élőhelyéről kapta nevét

Homokjaink ékszer szépségű gyíkocskája az Alföld alacsonyra legelt homok pusztáin érzi magát a legjobban, ahol egykor hatalmas szürke marha csordák vagy sok ezres rackanyájak legeltek. Az alacsony gyepen kívül nem igényel más növényzetet, gyakran találkozhatunk vele a nyílt homokon is, de a legfőbb élőhelye az alacsony füvű homoki gyep. Nappal aktív. Jól bírja a magas hőmérsékletet, még a meleg nyári napokon is szinte egész nap a felszínen mozog.

Magyarországon – mint minden hüllő és kétéltű – védett!

Természetvédelmi értéke: 50.000 Ft.

Találkoztál már vele? Ne felejtsd el lefotózni!

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés honlapján, illetve az okostelefonokon működő Kétéltű- és hüllőtérképezés alkalmazáson keresztül vár minden fényképes észlelést erről a szép gyíkról.

             Képek: mme.hu, Getty Images