Ez a bizonyos kísérleti vakcina sikeresen eltávolította az öregedő sejteket a vizsgált egerek testéből.

A szer meghosszabbította a rágcsálók életét és visszafordította az öregedéssel együtt járó betegségek jeleit. A kutatók szerint a kísérlet egy nagy lépést jelent az embereknek szánt vakcina felé vezető úton

Vajon tényleg működhet?

"Úgy gondolom, hogy az adatok rendkívül erősek voltak, és a kutatás megerősítette az eddigi tapasztalatainkat" – mondta Paul Robbins, a biokémia, molekuláris biológia és biofizika professzora, valamint az Öregedés és Anyagcsere Biológiai Intézetének társigazgatója.

Elméletileg nagyon hasonló vakcina működne az embereknél is, de a nagy kérdés az, hogy elég biztonságos lenne-e. Ennek kiderítéséhez a kutatóknak további vizsgálatokat kell végezniük állatokon, beleértve a főemlősöket.

Az új vakcina az öregedő sejteket célozza meg, mely az életkor előrehaladtával felhalmozódnak, mivel az immunrendszer kevésbé hatékonyan távolítja el őket a szervezetből. Az öregedő sejtek olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek gyulladást váltanak ki, és így károsítják az egészséges sejteket. A korral összefüggő betegség kialakulása is ezen elöregedett sejtek számlájára írható, beleértve a rákot, az Alzheimer-kórt és az érelmeszesedést.

 

Forrás Livesience