Szőlő-, vagy Kálvária Kilátó

Kiss István 1983-ban Szekszárd jelképeiből alkotta meg a Szőlő-szobrot, amely a város felett magasodó Bartina-hegyen áll. A szoborról csodálatos panoráma nyílik a városra, ezért kilátóként funkcionál. A Kálvária-kilátó Szekszárd egyik jelképe.  Több mint 30 éve várja a látogatókat a város feletti hegyen, napjainkban pályázat útján szeretné a város felújítani.

Hiányos a kompozíció

Az alkotó néhány szőlőlevélre felvéste az akkori tanácsi hivatalnokok nevét, ami abban az időben nem aratott osztatlan sikert a város polgárainak körében, és végül eltávolították róla a vésett leveleket.  A kő talapzatot domborművekkel akarták díszíteni, ez viszont napjainkig nem készült el.

A város csúcsán található

Az építményből az egész város belátható, az egyik irányban Szekszárd városának házai, a másikban a környékbeli szőlőhegyek lankái nyújtanak gyönyörű panorámát.

A Kilátó bármikor ingyenesen látogatható bárki számára.

Megközelítés

A kilátó gyalogosan a Kurta utcán érhető el, mely a város egyik legmagasabb pontján található. Sokan pont ezért inkább autóval közelítik meg, mert sokat kell felfelé sétálni. A Kurta utcába  nem tiltja semmi a behajtást, meg lehet próbálni itt a parkolást, ám ha nem sikerül, akkor egy utcával lentebb a Bródy Sándor utcában lehet megállni. 

Van róla fotód? Küldd el!

Ha jártál már a Kálvárián és fotód is van róla oszd meg velünk! Küldd el szerkesztőségünkbe, vagy posztold facebook oldalunk Kilátós posztja alá:

https://www.facebook.com/szekszardihirek/