Napraforgó, csokoládé, körte és méz

Igazi négy évszakos torta született! A Magyarország Tortája verseny idén 15. alkalommal tette próbára hazánk legjobb cukrászait, és természetesen most is igazán különleges lett a győztes desszert. 2021-ben ismét kitett magáért a nyertes, hiszen olyan ízorgiát talált ki az édesszájúak számára, amit mindenképp érdemes lesz megkóstolni.

A nyertest, Fodor Sándort (Habcsók Cukrászda, Budapest) a NAPRAFORGÓ ötletének szárba szökkenésekor a nyári napraforgó mezők inspirálták.

„Jól esik a nyári melegben, a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet. Csokoládés, ropogós talpon, búzalisztmentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz szeretik egymást, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel”

– olvasható a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közleményében.

 

A Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új alkategóriában is indulhattak a versenyzők, mely az „Egy a Természettel” nevet viselte. A feladat az volt, hogy a tortákat olyan összetevőkből valósítsák meg a készítők, amik megidézik Magyarország erdeinek, mezőinek jellegzetes ízvilágát. A rendkívül erős mezőnyben a tavalyi Magyarország Tortája győztes Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) végzett az élen NIMRÓD fantázianevű tortájával.

„A nyertes torta harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét. A gesztenyéhez remekül passzolnak a likőrök, így a cukrászmester a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. A kakaós sablé-ra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket lágyan öleli körbe a könnyű vanília mousse.”

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület