0:00
/
„Amíg a szívem dobog, tenni fogok a kosárlabdáért”

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége több évtizedes áldozatos munkája elismeréseként életmű díjjal jutalmazta Harsányi Máriát, az Atomerőmű KSC Szekszárd utánpótláskorú csapatának edzőjét, aki a Szekszárdi Vasas és a BSE válogatott, többszörös bajnok és kupagyőztes játékosa volt.

„Én már elég sok díjat, elismerést kaptam a pályafutásom alatt, de ez azért emelkedik ki és azért különleges, mert ezt a szakma adta nekem! Nagyon boldog vagyok, hogy elismerték a munkámat!” – mondta Harsányi Mária, akit mindenki csak Harsinak ismer Szekszárdon.

Több évtizede él a sportnak

Harsi 14 éves korában kezdett kosárlabdázni Szabó Ödön irányítása alatt itt Szekszárdon. Szívét mindig is ez a sport irányította, ezért lehet közel 40 éve a helyi kosárlabda élet kulcsszereplője. Keményen, de szeretettel és odaadással neveli ki a fiatalokat a felnőtt csapat számára. Kezei alatt lett országosan elismert játékos Studer Ágnes, Bálint Réka és Miklós Melinda is.

Gyermekei is ennek a sportnak élnek

Szabó Gergő és Szabó Noémi egységet alkotva vezetik és terelik az Atomerőmű KSC Szekszárd életét. Harsi elszántságát és sportszeretetét adják tovább játékosaiknak, nem véletlenül jutottak be az Euroliga küzdelmeibe sem.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a gyerekeimet is hasonló munkamorálra neveltem, mint amilyen nekem van. Megígérem nekik, hogy amíg a szívem dobog és erőm engedi, addig is sokat fogok tenni a szekszárdi és a magyar kosárlabda érdekében” – mondta Harsi, aki 2018-ban Tolna megye Prima díjasa lett sport kategóriában, 2019-ben „Év Edzője” elismerő címet kapott, 2021-ben MOL MESTER-M Díjjal ismerték el munkásságát, most pedig átvehette az MKOSZ Életmű díját is.

Dokumentumfilm készül róla

Kindl Gábor, a Kindl Film Kft. ügyvezetője már több nemzetközileg elismert filmet, dokumentumfilmet jegyez. Az ő alkotása a Kék szív című, az Atomerőmű KSC Szekszárdról szóló mű is. Jelenleg Harsányi Máriáról és életművéről készíti következő filmjét, melyet már most izgatott várakozás övez.

Képek: MKOSZ