Az Autifi csoport és a Tolna Megyei Balassa János Kórház együtt keres megoldást az autisták egészségügyi ellátásában. A 12 hónapra tervezett közös munka az egészségügy egyes szakterületeire fókuszál.

Cél a sokkal hatékonyabb kapcsolat létrejötte

Egy olyan kommunikációs csatorna kidolgozásán dolgoznak, amely az egészségügyi intézménybe történő érkezéstől kezdve, mindkét fél számára megkönnyíti egymás megértését, fejleszti a két fél közötti kommunikációt. Ennek érdekében az első három hónapban az Autifi csoport tagjai workshopok keretében adják át az autizmus spektrumzavar általános jellemzőiről szóló alaptudást gyakorlati, a kórház hétköznapjaiban is felhasználható ismeretekre koncentrálva.

Egyes szakterületeire fókuszálva folytatódik a munka

Annak érdekében, hogy ki tudjanak dolgozni autizmus-specifikus megoldásokat, amelyek az adott egészségügyi területen jelenthetnek konkrétabb segítséget, az egyes szakterületekre koncentrálva dolgoznak majd a további 9 hónapban.

„Bár vannak általános tényezők, minden szakterület egyedi helyzetekkel néz szembe, így ezek megoldása sem lehet egységes a kórházon belül. Szeretnénk együtt gondolkodni a dolgozókkal, hogy az általuk felvetett kérdésekre, az adott területre jellemző kihívásokra megoldást találjunk.” – fogalmazták meg az Autifi csoport tagjai.

A kidolgozott terv megosztásra kerül

Az együtt kialakított új és jó gyakorlatokat az Autifi csoport és a Tolna Megyei Balassa János Kórház illetékesei a későbbiekben szeretnék megosztani mind az egészségügyben, mind az autizmus terén tevékenykedő szakemberekkel, illetve az érintett szülőkkel és felnőtt autista embertársainkkal is.

Az Autifi csoport

Egy pár éve alakult, autistákból és nem autistákból álló szemléletformáló csoport. Elsődleges céljuk, hogy az állapotot, a személyes közelség miatt jól ismerők nézőpontján keresztül ismertessék meg és tegyék érthetővé. A megismeréssel és egy kicsit nyitottabb, megértőbb hozzáállással nemcsak az autisták élete, hanem mindannyiunk mindennapjai válnak könnyebbé.

Az Autifi csoport néhány tagja, Maronics Lilla (balra), Tar Lilla (jobbra) és Egle Botond (hátul), a projektkezdő workshop után, Szekszárdon, a régi Vármegyeháza kertjében.

Képek: Tolna Megyei Balassa János Kórház, gettyimages