Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Spanyolország autonóm régiója Katalónia, amely Európa egyik legnépszerűbb városi turisztikai úticélját adja, természetesen Barcelonát. Világhíres strandot is kínál a régió, ám ha Costa Braván kisütkéreztük magunkat, Katalóniában találjuk a Poblet kolostort is, a világ legnagyobb épségben álló ciszterci apátságát, vagy a Castellfollit de la Rocát, az 50 méter magas bazaltsziklán épült települést.

Katalóniában azonban nem kell a múltba merítkeznünk ahhoz, hogy kiélvezzük az ottlétet. Kevésbé ismert oldala, hogy valódi sportparadicsom, ahol a hegyeknek és hegyi folyóknak, zúgóknak hála az extrém sportok szerelmesei is tobzódhatnak az adrenalinban.

Ha a békésebb, családi vízi túrákra vagyunk nyitottak, meseszép helyeken evezhetünk. Egy kétórás kajak vagy kenus evezésre már 30 euróért benevezhetünk, az igazi elmélyüléshez azonban válasszuk a kb. 6 órás vízitúrákat (ezek ára kb. 80 eurónál indul). Ezek nem a vad szintkülönbségekről és sebességről szólnak, viszont egy békésebb evezés során megmutatják Katalónia vadregényes, lenyűgöző természetét.
Az izgalomra vágyók a Pireneusok térségében találnak néhányat a leghíresebb zuhatagok közül, ezek közül a Noguera Pallaresa folyó az egyik legkedveltebb. Az extrémsportolóknak pedig efféle mutatványokat köszönhetünk, amelyeket csak nézni is szédületes.  Aniol Serrasolses extrém kajakozó videóival például nem lehet betelni.

Ha befizetünk mi is egy kajak-kenu túrára, tudjunk róla, hogy a mentőmellény kötelező, és hozzunk magunkkal száraz ruházatot, fényvisszaverő csíkokkal ellátott búvárruhát és termomellényt, ami megvéd a szabad vizeken érzékelt hidegtől és nedvességtől. A felszerelésünkben legyen zseblámpa, iránytű, egy üveg innivaló, elsősegélycsomag és sok naptej, hiszen ne feledjünk, lehet, hogy a hideg víz csap az arcunkba, a spanyol nap süt a fejünk felett!