Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ez a korosztály a legaktívabb az ingatlanpiacon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A felmérést egy ingatlanközvetítő hálózat készítette 2022 októbere és 2023 februárja között.

Ebből az derült ki, hogy a legtöbb tranzakciót a 40-49 év közötti korosztály kötötte 26,5 százalékkal. Őket követik a 30-39 évesek 24,7 százalékkal, illetve a 60 év felettiek 14,5 százalékkal. A 70 évnél idősebbek esetében mindössze 3,6 százalék a mutató. 

Az Otthon Centrum vizsgálta azt is, hogy ki, hol, mit és mennyiért vásárol leginkább. Az adatok összesítésekor derült ki, hogy bár a vásárlók között a 70 év feletti nyugdíjasok vannak a legkevesebben, mégis ők azok, akik a legtöbbet, átlagosan 57 millió forintot költenek egy ingatlanra, míg az országos átlagérték 39 millió forint. Ennél 8 százalékkal többért, 42,3 millió forintért vettek ingatlant a 40-49 éves generáció tagjai. A többi korosztály a középérték alatt költ, a sorból leginkább a fiatal felnőttek lógnak ki. Az ingatlanpiacra először belépő generáció átlagosan 30,5 millió forintot fordít ingatlanvásárlásra, ami 22 százalékkal elmarad az országos átlagtól.

Az utóbbi hónapokban jelentősen visszaesett a hitelből vásárlók aránya, de az állami támogatásokat is jóval kevesebben veszik igénybe. Ezzel párhuzamosan azonban nőtt a készpénzes vevők hányada, országos átlagban már a 76,1 százalékot is eléri. A hitelt is igénylők aránya 13,3 százalék, míg az állami támogatásokat hitellel vagy anélkül igénylők aránya 10,5 százalék – fogalmaz a közleményben Soóki-Tóth Gábor az ingatlanközvetítő elemzési vezetője.

A 30 év alattiak 54,6 százaléka vásárol csak készpénzzel, 20,5 százalékuk vesz igénybe hitelt, negyedük pedig állami támogatást. Talán senkit sem lep meg, hogy a 30-39 éves korosztály tagjai között a legmagasabb a hitelből vásárlók aránya, 22,2 százalékkal. Hatvan év felett azonban már 98 százalékban a készpénz dominál, 70 év felett pedig kizárólag ez jöhet szóba.

A vásárolt ingatlan típusában is vannak különbségek az egyes korosztályok között: a 30 év alattiak körében a családi házat vagy panellakást, a 70 évesnél idősebbek között pedig a használt téglalakást választók aránya a legmagasabb.