Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kisokos a NÉBIH-től. Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. 
Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban figyelj a szabályokra!

A legalapvetőbb szabály, hogy csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet mi magunk is szívesen elfogyasztanánk!

Ezek a megfelelően tárolt, magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek. Ajánlott inkább tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni. Legideálisabb termékek: liszt, cukor, rizs, étolaj, száraz tészta, konzervek, száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények.

Mi van, ha romlandó?

A fogyaszthatósági idővel jelölt, azaz friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárat után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért ekkor már nem fogyaszthatók! Az ilyen termékeket különösen körültekintően kezeld! Lejárt fogyaszthatósági idővel jelölt élelmiszert egyáltalán NE adományozzunk. Azzal magunkat is lejáratjuk!

Fagyasztott termék szóba jöhet?

Nem tilos, de csak megfelelő körültekintéssel vágj bele. Csak akkor, ha minden szakaszban (például az átadás során és azt követően is) biztosítottak a biztonságos tárolási körülmények. Ha csak ilyen élelmiszert tudunk felajánlani, érdemes egy, a közelünkben élő rászoruló családnak közvetlenül eljuttatni, a mihamarabbi elfogyasztás érdekében.

Ételadomány, ételosztás esetén különösen fontos a higiénia

Saját készítésű ételek esetében fokozottan ügyelj a személyi higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára! Célszerű egy, az étel mellé tett, vagy ráragasztott cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket. Különösen igaz ez, ha az ételt nem közvetlenül a fogyasztónak adjuk át, így nincs lehetőségünk szóban tájékoztatni.

Ne feledd! Néha az adomány mellett értékesebbnek bizonyul a jó szó, a meghallgatás és megértés!

(fotó: illusztráció, pixabay)