Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Így látják a főnökeid a jövőt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jósgömbje persze senkinek nincs, de azért valamit már sejtenek. 

A gazdasági kihívások ellenére a magyarországi cégvezetők 78 százaléka nem tervez létszámcsökkentést, 97 százaléka pedig nem csökkenti a dolgozók javadalmazását a következő 12 hónapban.  

Ez derül ki legalábbis a PwC Magyarország friss felméréséből. A kutatásba, amelyet 2022. október és december eleje között végeztek, csaknem 270 cégvezetőt vontak be. Az erdemények szerint inkább mindenki a működés optimalizálására törekszik: a megkérdezettek 61 százaléka jelezte, hogy már csökkentette a működési költségeit, 57 százalékuk növelte a termékeik és szolgáltatásaik árát, 43 százalékuk pedig a kínálatot bővítette. Jól látszanak az előre menekülés jelei: a válaszadók 58 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, hogy nem szeretnék visszafogni beruházásaikat.

Más miatt aggódnak, mint egy éve

A vezetők szerint a következő 12 hónapban az energiaválság, az infláció és a makrogazdaságban tapasztalható bizonytalanság okozhatja a legtöbb problémát. A lista negyedik helyén a geopolitikai konfliktusok állnak, amelyeket a kibervédelmi, illetve az egészségügyi kockázatok állnak; a klímaváltozás és a társadalmi egyenlőtlenségek miatt viszont már nem aggódnak annyian. A világ változását jól jelzi, hogy tavaly az egészségügyi rizikó szerepelt a lista élén, részletezi a felmérés.  

A változás a túlélés kulcsa

A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, a vállalatvezetők mennyire látják jövőállónak a vállalkozásukat. A megkérdezettek 43 százaléka mondta, hogy ha nem hajtanak végre jelentős változásokat a cégen belül, akkor kevesebb mint 10 évig maradnak a piacon. 

A vállalatok nyereségességet befolyásoló tényezők közül a válaszadók 62 százaléka a technológiai újításokat (például mesterséges intelligencia), 59 százalékuk a munkaerőhiányt és a szakképzett munkaerő hiányát, 52 százalékuk pedig a szabályozás változását említette. A globális felmérésben a cégvezetők a legnagyobb hangsúlyt a változó ügyféligényekre helyezték, ez a magyarországi kutatásban a negyedik helyen állt.

Lassulásra számítanak

Lőcsei Tamás a PwC Magyarország vezérigazgatója elmondta, a magyarországi vállalatvezetők 76 százaléka a globális, 85 százaléka pedig a magyar gazdaság növekedésének lassulására számít; Magyarországon átlagosan 0,5 százalékos GDP-emelkedést prognosztizálnak.