Wehovszky Kíra Tícia ismét bajnok

Az Alisca Nyilai Íjász Egyesület három ifjú tehetsége vett rész a hétvégi Történelmi Országos Bajnokságon, melyet Pécsváradon, a vár festői környezetében tartottak. Wehovszky Kíra Tícia megszerezve az első helyet Magyar Bajnoki címet szerzett és elhozhatta az ilyenkor járó vándorkürtöt. Andrékovics Balázs és Takács Tamás is nagyon szépen versenyeztek, a 2. és 3. helyet szerezték meg.

A történelmi szakágról

A történelmi íjászat egyre népszerűbb látványos sport hazánkban és Európa szerte. A történelmi íjász versenyek hangulata, korhű, történelmi jellegű ruhák világa könnyen rabul ejti a nézőket, leendő íjászokat. A Magyar Íjász Szövetség keretén belül 2000-óta létezik történelmi íjász szakág , ahogy terjedt a történelmi íjászat és egyre több íjkészítő mester munkái kerültek forgalomba, úgy lazultak a íjak formájával kapcsolatos megkötések és bővültek a kategóriák. A mai napig követelmény a céllövő heggyel ellátott, madár tollazatú fa nyílvessző.

Vándor kürt

Minden évben az első helyezettek, azaz a bajnokok megkapják egy évre a vándor kürtöt, melyre rágravírozzák a bajnok nevét az adott évvel. Egy év múlva át kell adnia azt a következő bajnoknak. Ha azonban valaki háromszor egymás után megnyeri a Történelmi Országos Bajnokságot, vagyis háromszor lesz bajnok egymás után, akkor a kürt az övé marad örökre.

 

Gratulálunk a fiatal íjászoknak!