Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az Apple-nek: elkezdi kifizetni azt az 500 millió dollárt, amelyet megszavazott a bíróság az ún. batterygate károsultjainak.

Az Apple-t még 2018-ban vádolták meg azzal, hogy szándékosan lelassítja a régebbi iPhone-okat, ezzel ösztönözve a felhasználókat arra, hogy új készüléket vásároljanak. 2017 végén pedig kiderült, hogy a cég egy speciális technikát vet be a lelassításhoz.

Az érintett iPhone-ok közé tartozott a 2017. december 21. előtt iOS 10 2.1 rendszeren futó iPhone 6, 6Plus, 6s Plus és SE. Egyéb eszközök közé tartozik az iOS 11.2 vagy újabb verzióját megelőző iPhone 7 és 7 Plus.

Később mindezt az Apple is elismerte, viszont azt állította, hogy csak a felhasználók érdekében tette, ezzel elejét véve a mobilok váratlan kikapcsolásának. Kiemelték, egyáltalán nem volt céljuk a készülékvásárlás ösztönzése, majd a cég 2020-ban abba is belement, hogy összesen 500 millió dollárt fizet az érintett amerikai ügyfeleknek.

Két iPhone-tulajdonos azonban fellebbezést nyújtott be az egyezség egyes feltételei ellen, ám a 9. körzeti fellebbviteli bíróságon elutasították, így az utolsó akadály is elhárult, ami a kifizetés útjában állt.

Az Apple végig tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el az ügyben, de beleegyezett, hogy kártérítést fizet a felpereseknek. A cikkből az is kiderül, hogy a csoportos perben részt vevő egyes személyeknek kifizetett összeget a követelés-jóváhagyások száma határozta meg, bár egyes követelések még elbírálás alatt állnak. Jelenleg úgy néz ki, hogy az egyéni felhasználóknak nagyjából 65 dollár (körülbelül 23 ezer forintnak megfelelő összeg) jár.