Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 

Egy varázslatos csillagászati óraművet mutatunk, mely még a mai napig (persze renoválások után) teszi a dolgát. Elbűvölő!

Egyike a város legkedveltebb látnivalóinak, egyben a világ egyik leghíresebb óraműve a prágai nevezetesség. Valószínű, hogy 1410-re datálható a születése, készítője pedig a Hanuš névre hallgató mester volt. Rossz nyelvek szerint miután elkészül a remekművel, egész egyszerűen megvakíttatták, hogy soha többet ne tudjon ilyen gyönyörű órát tervezni és kivitelezni. A mesterember pedig dühében összetörte azt, amit aztán nehéz volt helyreállítani. Később fény derült rá, hogy az egész mítosz balgaság, a valódi alkotó Kadaňi Mikuláš császári órásmester volt, aki a Károly Egyetem csillagászával együttműködve tervezte meg az órát.

Igazából ez a csillagászati óra nagyon sok viszontagságot élt már túl, rebesgetik a szimbolikát, hogy mikor az óra elromlik, rongálódik, akkor egész Prága szenved, mi több, a kis csontváz figura bólogatni fog a fejével, ha a város nagy bajba kerül. Igazából az a nagyon fontos, hogy sose kopjon meg a fénye, így a cseh fővárost sem hanyagolják el.

Egyszerűen hátborzongató belegondolni, hogy ez az óra (amit „Orloj”-nak hívnak csehül) idősebb, mint William Shakespeare vagy éppen az Amerikai Egyesült Államok! Hát így állunk.

Vicces adalék, hogy körülbelül 200 évvel azelőtt lett kész az óra, hogy az ember megtudja: a Föld kering a Nap körül. Ezért is látunk összesen 4 fázist jelölve az órán: narancssárga, fekete, zöld és kék motívumok veszik körbe a Földet, a Nap pedig egy gyönyörű arany gömb, ami körbejárja a Földet és a négy közül valamelyik szín fölött lebeg. Pontatlan és nem túl hasznos ez az időmérés, de az világossá válik az órára pillantva, hogy a nap mely szakaszában járunk. A holdciklusokat pontosan ábrázolja és az is kiderül belőle, hogy pontosan mely csillagképben van az égitest.

Az óra legkülső gyűrűjén a jól ismert 24 órás napot mutatja, kiemelvén a naplementét. Az arany kéz figura minden nap mozog, az utolsó naplemente óta eltelt órákat mutatja meg. Úgy is vehetjük, hogy a kéztől viszonyítva élhetjük meg a következő napnyugtát, amikor Prága az egyik legszebb arcát mutatja. Az óramű alatt egy öröknaptárt láthatunk, amely 80 évvel később került a helyére.

Az Orloj minden egészkor rákezd az órajátékra, melynek a 12 apostol a főszereplője és hatalmas érdeklődéssel figyelik Prága látogatói. Az egész játék a csontváz kötélhúzásával és a homokóra megfordításával kezdődik. Majd kinyílnak az ablakok és megjelennek az apostolok, hogy áldásukat osszák a népre, Szent Péter vezetésével. Kakaskukorékolással lesz vége a látványosságnak.