Gyakorlati teendőket foglalja össze a rendőrség. Fontos a megelőzés, a felelős magatartás, de ha baj van, akkor tudd mit kell tenned.  

A legfontosabb: hívd a 112-es segélykérő számot! Fontos, hogy az operátornak pontosan add meg, hol vagy, és hol történt az eset.

Ha bűncselekményt követtek el ellened, haladéktalanul tegyél feljelentést! Ezt megteheted személyesen, bármely hatóság vagy hivatalos személy előtt szóban, illetve személyazonosító adataid és elérhetőségeid feltüntetésével bármely hatóságnak vagy hivatalos személynek címzett írásbeli (e-mailben, levélben) beadványában. 

Bűncselekmény észlelésével kapcsolatos bejelentés megteheted telefonon, illetve a  „Telefontanú” +36-80/555-111 zöld számán.

 

Látlelet, elérhetőség

Törekedj arra, hogy a feljelentés tartalmazza a bűncselekmény részletes leírását, lehetséges bizonyítékait, ha készült a látleletet és a tanúk nevét, elérhetőségét (ha ismeri).

Sértettként az eljárásban számos jog megillet!

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy áldozatsegítő szolgáltatásokat vehetsz igénybe. 

Az Áldozatsegítő Vonal éjjel-nappal ingyenesen hívható a +36-80/225-225 zöld számon, ahol teljes körű tájékoztatást és segítséget kaphatsz, így például az Áldozatsegítő Szolgálatok regionális elérhetőségéről is felvilágosítanak majd.

Ha bűncselekmény miatt pénzzavarba kerülsz, az elkövetéstől számított 5 napon belül azonnali pénzügyi segélyért fordulhatsz az Áldozatsegítő Szolgálathoz.

(fotó: pixabay)