Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint két és félszer magasabb a méhrák kockázata azoknál a nőknél, akik rendszeresen egyenesítik a hajukat – derült ki egy hétfőn közzétett tanulmányból.

„Becsléseink szerint a hajvasalót soha nem használó nők 1,64%-ánál méhrák alakul ki 70 éves korukra, de a gyakori használóknál ez a kockázat 4,05%-ra nő” – írja a tanulmány vezetője, Alexandra White, a US National Institute of Environmental Health Safety (NIEHS) munkatársa. 

A kutatók 33 947, fajilag különböző, 35 és 74 év közötti nőt vizsgáltak, átlagosan közel 11 éven keresztül. Ez idő alatt 378 nőnél alakult ki méhrák.

Miután a kutatók figyelembe vették a résztvevők egyéb kockázati tényezőit is, az adatokból kiderült, hogy a méhrák kialakulásának esélye több mint két és félszer nagyobb volt azoknál a nőknél, akik az előző évben több mint négyszer használtak hajegyenesítő termékeket.

A kevésbé gyakori hajvasaló használat az elmúlt évben szintén a méhrák kockázatának növekedésével járt, de a különbség statisztikailag nem volt szignifikáns, vagyis a véletlennek köszönhető.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a hajvasaló úgynevezett endokrin-romboló vegyi anyagokat tartalmaz. A termékeket korábban a mell- és petefészekrák magasabb kockázatával hozták összefüggésbe.

Ezek az eredmények az első epidemiológiai bizonyítékok a hajegyenesítő termékek használata és a méhrák közötti összefüggésre – írta Alexandra White kollégáival együtt a Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban. – További kutatásra van szükség annak érdekében, hogy azonosítsák azokat a vegyi anyagokat, amelyeknek ezekhez az összefüggésekhez közük van.

/Fotó: chrischasesalon.com/