A bacont általában serpenyőben sütjük ropogósra, ilyenkor jó ha hideg serpenyőben kezdjük el sütni, máskülönben még azelőtt rágóssá válik, mielőtt a zsírja kiolvadna. Fokozatosan emelkedő hőfokon sütve a zsír lassan olvad ki, aminek köszönhetően egyenletesen sült, ropogós szalonnát kapsz majd. Sütőben sütve kicsit hosszabb ideig tart, mintha a tűzhelyen pirítanád, de jóval ropogósabb textúra érhető el. Érdemes kipróbálni a mikróban is, 4-5 percre közepes erősségen papírtörlőre fektetve sütni.
Serpenyős sütésnél a bacon pirításával kezd a főzést, majd a ropogós császárszalonnát kivéve az edényből dúsítsd a bacon zsírját egy vajjal. Ezen az alapon készítsd el a tésztát kísérő hozzávalókat vagy szószt. A bacon zsírja füstös, húsos ízt ad a többi hozzávalónak is, a vaj pedig a krémességével járul hozzá a fogáshoz.
Jöjjenek a téli szürkeséget feledtető baconos tésztakombinációk, amelyhez ízlés szerint használhatunk spagettit, pennét, a csavaros fusilli vagy a masni alakú farfalle tésztát a tetejére pedig jöhet a parmezán!
Gomba és bacon
A gombát, sőt lehetőség szerint többféle gomba keverékét a baconnel együtt pirítjuk. Sót, borsot és egy kanál zöld pestot adunk hozzá. A krémes állagot vaj és egy kis tészta főzővíz hozzáadásával is elérhetjük, de tejszínnel felöntve az igazi.
Kelkáposzta és bacon – egy egészségtudatosabb megoldás
Dobjunk a pirított baconhöz először zúzott fokhagymát, kevés chilit és fenyőmagot. Néhány perc alatt pirítsuk össze, majd emeljük fel a hőfokot, és adjuk hozzá a kelkáposztát egy kevéske vízzel, fedjük le, és főzzük 3-4 percig, amíg megfonnyad. Fűszerezzük ízlés szerint és ha teljes kiőrlésű tésztával tálaljuk az extra rostbevitelt is támogatjuk.
Paradicsom, füstölt paprika és bacon
Adjunk a baconhöz a pirítás közben apróra vágott hagymát és füstölt paprika őrleményt. Öntsünk hozzá egy doboz hámozott aprított konzerv paradicsomot, forraljuk fel, és kb. 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik, közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjon le az aljára és ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Szűrjük le a tésztát, és dobjuk össze a mártással. A füstölt oldalszalonna és a paprika teljesen más ízvilágot varázsol a paradicsomból, mint, amit megszoktunk, igazi téli hangulatot ad!