Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Neked milyen a vérnyomásod? Alacsony, magas vagy megfelelő?  A hipertónia, vagy magas vérnyomás, az egyik leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, világszerte közel 10 millió haláleset okozója évente! És a betegeknek csak fele tud róla, mert sokáig tünetmentes, így hosszú ideig fennállhat anélkül, hogy észrevennék!

Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, amikor a vérnyomás értéke hosszabb ideig emelkedett marad, tartósan meghaladja a normál tartomány felső határát. 

Rizikófaktor:

  • helytelen életmód
  • genetika
  • dohányzás 
  • elhízás

A hipertónia időben történő felismerése és kezelése rendkívül fontos a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. 

Május a vérnyomás hónapja

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga a Hipertónia Világnaphoz kapcsolódva 2017 óta minden évben meghirdeti a „Május a vérnyomásmérés hónapja” mozgalmat, melynek célja, hogy minél több, addig nem ismert hipertóniás beteg kerüljön az orvosi ellátás látóterébe. 

Idén a mozgalom május 1. és július 31. között tart: a cél érdekében ekkor minél több személynek a vérnyomás-mérése történik, főként azoké, akiknél egy éven belül nem történt mérés.

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztő munkatársai is aktívan bekapcsolódnak a mozgalomba: igyekeznek a három hónap folyamán minél több kormányhivatali dolgozó vérnyomását is megmérni.

(Forrás: Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, fotó: pixabay)