Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már elérhetőek a hazai üzletek polcain a magyar termesztésből származó friss tavaszi zöldségek. A friss magyar termékeket Szekszárd áruházaiban és zöldségeseinél is lehet már kapni. 

A növényházakban megtermelt paradicsom, paprika, uborka és salátafélék vitamin tartalma és élelmiszeregészségügyi biztonsága egyaránt igen magas, ráadásul a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot.

A hajtatott zöldségek termesztésének előnye, hogy külső, időjárási tényezőktől függetlenül, fedett termőhelyen, szabályozott víz–, levegő–, fény– és hőhatás mellett termelhetők.

Magyarországon a legfontosabb hajtatott zöldségfajok többek között

  • a paprika (kb. 1 500 hektár)
  • a paradicsom (kb. 310 hektár)
  • az uborka (kb. 100 hektár)
  • a hajtatott salátafélék (kb. 665 hektár)

Fontos, hogy friss alapanyagok kerüljenek piacra 

A friss fogyasztás nemzetközi trendjének és az egyre szélsőségesebb időjárás figyelembevételével a növényházi termelés biztonságos, jó minőségű és időzített termékeket biztosít a hazai és nemzetközi piacra. A fogyasztók számára is kiemelten fontos, hogy a növényházi termesztésből származó termékek élelmiszeregészségügyi biztonsága is magas, a hazai hajtatott paprika, paradicsom és uborka kultúrákban már 80-90 %-ban a károsítók természetes ellenségeit felhasználva biológiai növényvédelmet alkalmaznak. Továbbá beltartalmuk, sőt élvezeti értékük, ízük is jobb, mint a külföldről érkezett import termékeknek.

 

Kép: pixabay.com