Szekszárdon tócsni, de ahány hely, annyi neve van ennek a krumplis finomságnak!
Összegyűjtöttünk párat, csoda elnevezésekkel találkozhatunk!!
Bandurák, bere, beré, berét, berhe, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, hadi rántotta, harula, huláble, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lapsi, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, picskedli, plácki, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike, taccs, tócsi, toksa) reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. A legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka név után a legelterjedtebb.
Többhelyütt a tócsni és lapcsánka közt különbséget tesznek, mert bár a tésztájuk azonos, a sütésük már eltérő. Míg a tócsnit serpenyőben mint palacsintát zsiradék nélkül sütik, addig a lapcsánkát bő olajban, lángos gyanánt készítik. Alapreceptje a legszegényesebb időket idézi, ám a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.
Nekünk mindegy, hogy hívják, minden formában imádjuk!
Íme néhány recept, jó étvágyat hozzá!
Csípős tócsni
Hozzávalók
A tócsnihoz
- 4 db burgonya
- 1 csokor petrezselyem
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 db tojás
- 6 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál csípős paprikakrém
- 1 tk só
- 2 kávéskanál bors (őrölt)
- 2 ek napraforgó olaj
A sütéshez
- 3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A tócsnihoz
- A nyers krumlit meghámozzuk és kislyukú reszelőn lereszeljük.
- A hagymát apró kockákra vágjuk, 2 evőkanál olajon megdinszteljük.
- A petrezselyemzöldet felaprítjuk.
- Az összes hozzávalót elkeverjük a reszelt krumplival, a liszt kivételével.
- A lisztet kanalanként fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg nokedlitészta sűrűségű nem lesz.
- Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és kb. 2-2 evőkanálnyit teszünk a masszából az olajba, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.
Cukkinis tócsni
Hozzávalók
- 1 közepes db cukkini
- 3 közepes db burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- 1 db tojás
- 1 evőkanál finomliszt (amennyit felvesz)
- 0.5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, összekeverjük a cukkinivel, és megsózzuk.
- Pár perc után kinyomkodjuk, és hozzátesszük a fűszereket, fokhagymát préselve, tojást, lisztet, fakanállal összekeverjük.
- Serpenyőbe kevés olajat teszünk, felforrósítjuk, majd kb. 1 ek masszát teszünk a serpenyőbe, a kanállal laposra nyomjuk kb. egy fél tenyérnyire, majd mindkét oldalát pirosra sütjük.